Recente Projecten

Voor een bedrijf in de zorgsector heb ik een nieuw model gebouwd om de hoeveelheid gedeclareerde zorg 1 a 2 jaar vooruit te voorspellen. Het is een implementatie van Nearest Neighbours in SQL, waarbij ook de verwerkingssnelheid een uitdaging was. Het nieuwe model levert accuratere voorspellingen dan het oude, maar misschien nog belangrijker: het werkt óók voor bepaalde rand-gevallen waarvoor het oude model geen voorspelling kon leveren.

Voor een hedgefonds heb ik diverse modellen gebouwd om de beurs te voorspellen (als onderdeel van een wedstrijd). Ik heb o.a. nearest neighbours, logistische regressie, en neurale netwerken gebruikt. Het prijzengeld is gekoppeld aan de daadwerkelijke prestaties, en levert een aardig zakcentje op.

Tijdens mijn promotie aan de Universiteit Utrecht heb ik rekenmodellen gebouwd waarmee toekomstscenario’s worden doorgerekend, op het gebied van voedsel-, water-, en energiegebruik wereldwijd. Dit maakt het o.a. mogelijk om onvoorziene indirecte effecten te kwantificeren. Zo kan klimaatbeleid in de energiesector als neveneffect ook water besparen – maar je hebt het rekenmodel nodig om te verkennen hoeveel en onder welke omstandigheden dit gebeurt.